Renovering

Nya regler från 1 augusti 2023 vid ombyggnad, renovering eller ändring av lägenheter i Brf Solna Majoren.

I en aldrig avstannande ambition att vara proaktiva i förhållande till vattenskador, ej fackmannamässiga renoveringar etc. har styrelsen beslutat att med stöd av den nya Bostadsrättslagen, som kom i kraft 1 januari 2023 att en renoveringsansökan skall skickas till styrelsen, för styrelsens godkännande innan renoveringen sker. Även ett besiktningskrav av fullgjord renovering /ändring införes.

Nedan enligt bostadsrättslagen 1991:614 (Se även föreningens stadgar 24 §.)

7 § Bostadsrättshavaren får inte utan styrelsens tillstånd utföra en åtgärd i lägenheten som innefattar

1. ingrepp i en bärande konstruktion,
2. installation eller ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten,
3. installation eller ändring av anordning för ventilation,
4. installation eller ändring av eldstad eller rökkanal, eller annan påverkan på brandskyddet, eller
5. någon annan väsentlig förändring av lägenheten.

För en lägenhet som har särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga eller konstnärliga värden krävs alltid tillstånd för en åtgärd som innebär att ett sådant värde påverkas.

Styrelsen får vägra att ge tillstånd till en åtgärd endast om den är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Ett tillstånd får förenas med villkor. Om bostadsrättshavaren är missnöjd med styrelsens beslut får han eller hon begära att hyresnämnden prövar frågan. Lag (2022:1026).

Generella riktlinjer Brf SolnaMajoren.

Inkommande vattenledningar till lägenheten får ej ändras utan tillstånd från styrelsen.

Dock finns en rekommendation om att vid renovering av tvårummarnas badrum inkommande vattenledningar dras in från treornas gästtoalett högre upp i väggen. Därmed eliminerar vi en potential vattenskaderisk, genom att den nuvarande lägre genomgången i väggen där duschen vanligtvis installeras kommer bort. Det gäller då att komma överens med lägenhetsinnehavaren vägg i vägg angående håltagning i vägg. Det måste göras på ett fackmannamässigt sätt och en eventuell ekonomisk kompensation får diskuteras mellan parterna.

Ballofixventiler skall monteras på de inkommande vattenledningarna innan vattenrören ansluts till duschblandare eller kranar.

El får ändras till 3 fas av behörig elektriker. Eventuell framdragning av 3 fas till elmätare bekostas av lägenhetsinnehavare.

Vid ombyggnadsarbeten i lägenheterna blir filtren i vårt värmeåtervinningssystem (FTX systemet) väldigt fort igensatta. Det beror på att byggdammet som uppstår vid tex bilning sugs in i värmeåtervinningsystemet (FTX) och stannar i filtren. Därför rekommenderar vi att luftskrubbers eller luftrenare används i hela lägenheten för att samla upp så mycket byggdamm som möjligt. Detta förfaringssätt är naturligtvis också för att bättre skydda människor som arbetar och bor i dessa miljöer från allvarliga hälsorisker och hålla luften så ren och fri från föroreningar som möjligt.

När du ska anlita en hantverkare för arbete i kök och badrum, är det viktigt att du kontrollerar att han eller hon har ett våtrumscertifikat och intyg för säkert vatten. Det påvisar seriositet och pålitlighet. Det är inte lag på det, men du bör alltid anlita en hantverkare med rätt certifikat om han eller hon ska utföra arbeten. Det betyder att hantverkaren har rätt utbildning, följer branschreglerna och arbetar med rätt typ av material och konstruktioner. Dessutom täcker sällan försäkringar eventuella skador om hantverkaren som utförde installationen inte hade rätt certifikat. De flesta försäkringsbolag kräver nämligen att arbetet ska vara fackmässigt utfört.

För att kontrollera om hantverkaren har våtrumscertifikat kan du antingen hos BBV (Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum) eller GVK (Golvbranschens våtrumskontroll) göra det. Inne på deras hemsidor finns det en sökruta där du kan fylla i företagets organisationsnummer eller företagsnamn. Om de är behöriga och innehar våtrumscertifikat framgår det tydligt.

Kom gärna in med en byggplan till styrelsen för styrelsens kännedom.

När renoveringen anses färdig kräver styrelsen att ett besiktningsprotokoll och kontrollplan från utföraren redovisas för styrelsen, för att säkerställa att renoveringen är fackmannamässigt utförd.

När det gäller renoveringsarbeten inne i bostaden så får du som medlem göra vissa saker, t ex lägga nya golv, måla/tapetsera, byta ut vitvaror etc utan att fråga styrelsen om tillstånd. Vill du ta ner en vägg, dra nya rör eller liknande så måste du ha styrelsens godkännande. Om du är osäker på var gränsen går, kontakta någon i styrelsen innan du sätter igång.

  • Badrumsrenovering måste göras av någon med "våtrums-certifikat".
  • Man får bara sätta in kolfilterfläkt.
  • Köksfläkt med utsug i ventilationen är inte tillåtet.
  • Rivning eller flytt av väggar måste ha styrelsens godkännande.

Badrumsrenovering

Vid badrumsrenoveringar krävs att golvbrunnen byts enligt bransch-praxis. Entreprenören som utför badrumsrenoveringar ska lämna våtrums-certifikat innan arbetet påbörjas. Denna handling ska efter genomförd renovering lämnas till styrelsen för arkivering som en framtida garanti.

Rivning eller flytt av väggar

Rivning eller flytt av väggar måste ha styrelsens godkännande. Om man vill riva bärande väggar måste följande tillgodoses.

  1. Kontakt med och godkännande av föreningen.
  2. Bygglov från kommunen.
  3. Godkännande av besiktningsman (utsedd av styrelsen).

Störningar

Störande arbete såsom bilning och borrning av betong får endast ske på vardagar mellan kl 09-19, och störande arbete såsom borrning i betong får endast ske på lördagar och heldagar mellan kl 11-16. Informera dina grannar med tex en lapp i brevlådan, anslag i hissen och/eller på anslagstavlan. Meddela samtidigt hur länge arbetet beräknas pågå och vem som utför arbetet.

Vattenavstängning

Vattenavstängning görs av fastighetsförvaltaren och måste informeras om minst en vecka i förväg. Det är förbjudet att stänga av vattnet på eget bevåg. Vattenavstängning får endast utföras vardagar mellan 08:00-12:00.